Despre Moldova

This text will be replaced

Noutăţile misiunii

Ambasadorul Corina Călugăru a avut o întrevedere cu Secretarul Convenției Macolin

Ambasadorul Corina Călugăru a avut o întrevedere cu Secretarul Convenției Macolin19.03.2019

La 18 martie 2019 Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, Ambasadorul Corina Călugăru a avut o întrevedere cu Secretarul Convenţiei Consiliului Europei privind manipularea în competiţiile sportive (Convenţia Macolin) Mikhael Thyse.

Oficialul Consiliului Europei a apreciat ratificarea de către Republica Moldova a Convenţiei Macolin, fiind cea de-a 4-a țară din primele 5 țări care vor asigura intrarea în vigoare a tratatului.

În cadrul discuţiilor, interlocutorii au abordat modalităţile de cooperare dintre Republica Moldova şi Consiliul Europei din perspectiva stabilirii unei Platforme Naţionale în domeniu şi colaborarea cu Secretariatul acesteia la nivelul Organizaţiei.

Secretarul Convenţiei a asigurat deplina deschidere şi sprijinul Consiliului Europei în vederea cooperării cu Republica Moldova pentru promovarea integrității în sport și combaterea corupției în guvernarea sportului, subliniind că ţara noastră ar putea fi un promotor al mesajului pozitiv al Convenţiei.

Notă:
Convenţia Consiliului Europei privind manipularea în competiţiile sportive/Convenția Macolin a fost semnată de către Republica Moldova la 29 aprilie 2016, la Strasbourg, și ratificată la 7 martie 2019. Tratatul are drept scop prevenirea, depistarea, pedepsirea și disciplina privind manipularea rezultatelor sportive, precum și îmbunătățirea schimbului de informații la nivel internațional între autoritățile publice implicate, organizațiile sportive și operatorii de pariuri sportive. Documentul recomandă organizațiilor sportive și organizatorilor de competiții să adopte și să aplice reguli mai stricte de combatere a corupției în sport, sancțiuni și măsuri disciplinare mai dure. De asemenea, Convenția prevede măsuri de apărare a informatorilor și martorilor.

Counsil of Europe coe int web Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe Commissioner for Human Rights mfa.md