Despre Moldova

This text will be replaced

Noutăţile misiunii

Premierea concursului cinematografic Etoiles et Toiles du Cinéma Européen

Premierea concursului cinematografic <i>Etoiles et Toiles du Cinéma Européen</i>09.11.2018

În perioada 3 octombrie - 8 noiembrie 2018, la Strasbourg, s-a desfășurat cea de-a 19-a ediție a concursului cinematografic Etoiles et Toiles du Cinéma Européen - Stele şi Pânze ale Cinematografului European.

Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei Corina Călugăru a participat şi în acest an în calitate de membru al juriului concursului, din care fac parte 12 Reprezentanţi Permanenţi pe lângă Consiliul Europei (Croația, Estonia, Grecia, Ungaria, Federația Rusă, Finlanda, Franța, Italia, Slovacia, Olanda, Malta, RM), Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei şi Directorul Executiv Eurimages.

La 8 noiembrie, juriul a convenit asupra decernării următoarelor premii:

Premiul Odyssée - Consiliul Europei pentru creație artistică filmului Copacul sălbatic (Ahlat Agaci) de Nuri Bilge Ceylan. Coproducția realizată de Turcia, Franța, Belgia și Bulgaria, cu participarea Suediei, "Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei" și Bosniei și Herțegovinei, a fost evidențiată pentru exclusivitatea imaginilor pitorești, coloana sonoră subtilă, dar intensă, și o cinematografie remarcabilă prin dialogurile ce redau cu profunzime și finețe peisajele emoționale ale personajelor, ancorate într-o realitate locală, dar cu o dimensiune universală în acelaşi timp.

Premiul Odyssée - Consiliul Europei pentru Drepturile Omului a fost acordat filmului Căpitanul Uzurpator (titlul în limba originală - Der Hauptmann) de Robert Schwentke, coproducţie realizată de Germania, Franța și Polonia. Filmul a fost apreciat pentru forța cu care reamintește schimbarea irevocabilă a oamenilor din cauza politicilor. Filmul este o reflecție remarcabilă asupra relevanței continue a necesităţii de respingere a tuturor formelor de totalitarism.

Distincție specială a fost acordată filmului Loveless (Nelyubov) de Andrey Zvyagintsev, o coproducție realizată de Federația Rusă, Franța, Germania și Belgia, pentru redarea esteticii sale cinematografice, precum și forța, și talentul cu care reamintește că o viață fără iubire nu este cu adevărat o viață.

Notă:
Concursul Etoiles et Toiles du Cinéma Européen este rezultatul colaborării continue dintre Eurimages și Fondul de susținere a coproducției cinematografice al Consiliului Europei și Cinematografului Odyssée din Strasbourg, care aduce împreună atât filmul internațional de autor, cât și valorile Consiliului Europei, precum protecția democrației și promovarea drepturilor omului. Concursul are loc anual.

Counsil of Europe coe int web Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe Commissioner for Human Rights mfa.md