Despre Moldova

This text will be replaced

Noutăţile misiunii

Combaterea Criminalităţii Informatice abordată în cadrul reuniunii TC-INF

Combaterea Criminalităţii Informatice abordată în cadrul reuniunii TC-INF27.11.2018

27 noiembrie 2018, Strasbourg – Republica Moldova consideră că prevenirea fenomenului criminalității informaționale, un fenomen aflat în creștere rapidă, poate fi contracarat doar printr-o implicare și colaborare coordonată a tuturor actorilor implicaţi, în special a guvernelor, companiilor de internet şi furnizoare de servicii digitale.

Declarația a fost făcută de Reprezentatul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, Corina Călugăru, în calitate de Coordonator Tematic pentru politica informaţională (TC-INF), în cadrul reuniunii de informare privind criminalitatea informatică, organizată împreună cu Direcţia Criminalitate Cibernetică a CoE și care a marcat aniversarea a 17 ani a Convenţiei de la Budapesta privind criminalitatea informatică, deschisă spre semnare la 23 noiembrie 2001.

În opinia ambasadorului Corina Călugăru, astăzi crimele cibernetice includ nu doar evidența electronică, dar și alte implicații precum teritorialitatea infracțiunii, modalitatea de urmărire și sancționare, care sunt examinate în continuu în cadrul structurilor Consiliului Europei și pentru care se vine cu standarde noi de rigoare.

În cadrul reuniunii au fost prezentate acțiunile organizației şi realizările în domeniul combaterii criminalităţii informatice cu accent pe provocările actuale în adresa drepturilor omului, democrației și statului de drept. Totodată, au fost prezentate proiectele Oficiului pentru Programul de combatere a criminalității informatice al CoE (C-PROC) din București și impactul acestora asupra consolidării capacităţilor statelor, precum şi a cooperării internaționale în combaterea fenomenului la nivel global.

Notă:Convenția privind criminalitatea informatică (CETS nr.185), cunoscută sub numele de Convenția de la Budapesta, este unicul tratat internațional obligatoriu în acest domeniu, la care sunt parte 62 de state, membre și non-membre ale Consiliului Europei. Acest tratat oferă singurele orientări acceptate la nivel internaţional cu privire la modul de protecţie a libertăţii, securităţii şi drepturile omului pe Internet.

Republica Moldova a semnat Convenţia la 23 noiembrie 2001 şi a ratificat-o prin Legea nr. 6 din 02.02.2009. Convenţia a intrat în vigoare pentru Republica Moldova la 1 septembrie 2009.

Counsil of Europe coe int web Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe Commissioner for Human Rights mfa.md