Despre Moldova

This text will be replaced

Noutăţile misiunii

La Strasbourg a fost inaugurată o expoziție de desene „Reintegrarea ţării în imaginile copiilor şi tineretului”

La Strasbourg a fost inaugurată o expoziție de desene „Reintegrarea ţării în imaginile copiilor şi tineretului” 05.09.2018

La 4 septembrie 2018, în incinta spațiului expozițional al Lieu d’Europe din orașul Strasbourg, a fost inaugurată expoziția de desene „Reintegrarea ţării în imaginile copiilor şi tinerilor” care cuprinde circa 100 de lucrari ale copiilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Evenimentul este organizat de către Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, Biroul politici de reintegrare al Cancelariei de Stat și Lieu de l’Europe în contextul campaniei publice cu același generic desfășurată în perioada 7 - 25 mai 2018. Campania a avut drept scop promovarea obiectivului de reintegrare a țării prin intermediul creației copiilor și tinerilor, în vârstă de până la 18 ani.

La deschidere expoziției, Ambasadorul Corina Călugăru a menționat că indiferent de care parte a Nistrului nu ar locui, tinerii au transmis un mesaj comun de reintegrare a țării și conviețuire pașnică. Copiii au exprimat într-o abordare creativă necesitatea reglementării conflictului transnistrean și consolidării integrității teritoriale a țării, utilizând diferite tehnici de pictură și jocuri de culori. Expoziția tinde să încurajeze tinerele talente, apreciate peste hotarele țării și să sensibilizeze publicul larg privind conflictul transnistrean.

Prezenți la eveniment, reprezentanții misiunilor diplomatice, secretariatului Consiliului Europei, membrii comunității cetățenilor RM stabiliți la Strasbourg, dar și vizitatorii au apreciat lucrările copiilor și mesajul sincer și profund pe care acestea le transmit vizitatorilor.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 1-7 septembrie 2018 și cuprinde lucrări ale copiilor din 14 instituţii de învăţământ de pe ambele maluri ale Nistrului: Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” şi Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO” din mun. Chișinău; Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” și Școala de tip internat pentru copii orfani și rămași fără îngrijirea părinților din mun. Bender; Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din mun. Ungheni; Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari; Liceul Teoretic „Vlad Ioviță”, Școala de Arte din s. Cocieri și din s. Coșnița, s. Doroțcaia şi Gimnaziul din s. Roghi din r-l Dubăsari; Școala de Arte Plastice din or. Șoldănești.

Counsil of Europe coe int web Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe Commissioner for Human Rights mfa.md