Despre Moldova

This text will be replaced

Noutăţile misiunii

Poeme țesute” - expoziția inedită de covoare și port național la Strasbourg

Poeme țesute” - expoziția inedită de covoare și port național la Strasbourg26.04.2018

23 Aprilie 2018, Strasbourg - În incinta Grand Salle de L’Aubette din orașul Strasbourg, a fost inaugurată Expoziția de covoare și port național - Poeme țesute. Aceasta însumează 50 de covoare și 10 costume tradiționale din colecția Complexului de meșteșuguri Artă rustică și este deschisă publicului în perioada 23-29 aprilie 2018.

Evenimentul este organizat în contextul înscrierii la 1 decembrie 2016 a dosarului Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor din Republica Moldova și România în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii.

Expoziția a fost inaugurată de către Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc, la care au participat oficiali din Republica Moldova și or. Strasbourg.

Oficialii au evidențiat relevanța și mesajul evenimentului, ce promovează cultura, tradiția și istoria Republicii Moldova, în mod inedit, în regiunea alsaciană, deschizându-se în acest fel fereastra către tezaurul și patrimoniul țării noastre, inclusiv și publicului francez, precum și miilor de turiști în vizită în capitala europeană – gazdă a instituțiilor precum Consiliul Europei și Parlamentul European.

Vernisajul a copleșit cu surpriza muzicală - performanța artiștilor de talie internațională Geta Burlacu și Petru Haruța, ale căror note au încântat publicul francez și corpul diplomatic prezent la eveniment, cât și concetățenii RM din regiune.

Adițional la amploarea excepțională a spațiului oferit de către autoritățile locale a or. Strasbourg – Grande Salle de l’Aubette, ospitalitatea alsaciană s-a distins și prin prezența produselor tradiționale locale, alături de bucatele și vinurile din Republica Moldova.

Notă: Expoziția Poeme țesute prezintă publicului francez o scurtă incursiune în istoria artei populare din Republica Moldova, piesele din expoziție aparținând doamnei Ecaterina Popescu, fondatoarea și conducătoarea Centrului de meșteșuguri Artă rustică din satul Clișova Nouă, raionul Orhei. De rând cu operele realizate în sec. XIX-XX, colectate și restaurate de către proprietară, expoziția propune și piese confecționate recent, scopul prioritar al Centrului fiind restabilirea tehnicilor și motivelor tradiționale de realizare a covoarelor și costumelor populare. Pentru coerența tematică și bogăția stilistică a țesăturilor țărănești Republica Moldova este considerată de către experții în arta populară o adevărată patrie a covoarelor. Strămoșii noștri considerau sacru tot ce a fost creat de Dumnezeu și repetat de oameni după modelul divin. Omul culturii tradiționale gândea în imagini, opera, preferențial, cu iconicul în tot ceea ce făcea, exprimând astfel viziunile sale despre Univers. Privite din perspectiva mentalității tradiționale, operele de artă populară – covoarele și piesele de port - au atins perfecțiunea artistică. Fiecare detaliu, fiecare motiv este justificat fie din perspectiva decorativă, fie din perspectiva simbolică. Secole la rând, motivele ornamentale ale țesăturilor au servit ca niște letopisețe pentru a transmite mesaje benefice în limbaj plastic. Forma covoarelor, motivele lor ornamentale, compozițiile câmpului central și ale chenarului sunt circumscrise unui concept de origine arhaică ce vizează structura, organizarea lumii, corelarea tuturor celor existente intr-un sistem numit imaginea luminii.

Counsil of Europe coe int web Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe Commissioner for Human Rights mfa.md