Despre Moldova

This text will be replaced

Noutăţile misiunii

Lansarea expoziției Patrimoniul Național Cultural la Palatul Europei

Lansarea expoziției <i>Patrimoniul Național Cultural</i> la Palatul Europei26.06.2017

La 26 iunie 2017, la Palatul Europei din Strasbourg, a fost lansată expoziția Patrimoniul Național Cultural, dedicată portului popular.

Evenimentul a fost organizat de către Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă Consiliului Europei cu suportul Ministerului Culturii, Cancelariei de Stat, Casei Cristea și Muzeului Național de Etnografie şi Istorie Naturală, cuprinzând fotografii de epocă din arhiva muzeului, costume naționale și ii, precum și un coctail cu degustare de vinuri autohtone.

În cadrul evenimentului festiv, cu un cuvânt de salut s-au adresat Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, Ministrul Culturii Monica Babuc, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland și Vicepreședintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Antonio Gutierrez.

În alocuțiunea sa, Premierul Pavel Filip a remarcat faptul că Ziua Portului Popular, sărbătorită pentru al doilea an în mod oficial, este un moment de redescoperire a patrimoniului cultural al Republicii Moldova și de întoarcere la rădăcini: „Anume în astfel de momente înțelegem mai profund cine suntem și de unde venim, ne conectăm la moştenirea noastră și apreciem mai bine bogăția spirituală a acestor locuri”.

La rândul său, ministrul Culturii Monica Babuc a afirmat că costumul popular este un simbol al identității noastre naționale, dar și un mijloc puternic de consolidare a societății prin aprofundarea cunoașterii tradițiilor noastre.

La eveniment au participat oficialii Secretariatului Consiliului Europei, membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, împreună cu reprezentanții corpului diplomatic, conaționalii aflați peste hotarele RM.

Counsil of Europe coe int web Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe Commissioner for Human Rights mfa.md