Despre Moldova

This text will be replaced

Noutăţile misiunii

RM la reuniunea Comitetului de Miniştri pentru Drepturile Omului

RM la reuniunea Comitetului de Miniştri pentru Drepturile Omului12.12.2016

În perioada 6-8 decembrie 2016, la Strasbourg, s-a desfășurat reuniunea Comitetului de Miniştri pentru Drepturile Omului (CM DH). Agenda a inclus examinarea executării deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de către statele membre ale Consiliului Europei, precum Azerbaidjan, Bulgaria, Cipru, Polonia, Turcia, Ucraina, Federația Rusă.

Republica Moldova a fost vizată prin revenirea la dezbateri a deciziei CEDO pe marginea cauzei Catan şi alţii vs. Republica Moldova şi Federația Rusă. Subiectul deciziei CEDO se referă la situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În cadrul dezbaterilor, Reprezentantul Permanent, dna Corina Călugăru, fiind susținută plenar de majoritatea delegațiilor,a evocat că în pofida nenumăratelor apeluri și termene limită stabilite de Comitet pe parcursul a 3 ani, revenim la realitățile din teren, unde nu există garanții pentru școli să funcționeze într-un mediu adecvat. Este un caz unic pentru care a fost lansată abordarea pragmatică de plasare a accentului pe respectarea drepturilor copiilor la educația în limba maternă și excluderea acestora din contextul politic, în particular în zonele de conflict. Totodată, a fost subliniată imperativitatea angajării întru-un dialog eficient de identificare a măsurilor urgente legale pentru funcționalitatea școlilor respective.

Urmare negocierilor formale și informale, decizia în speța Catan a fost adoptată prin consens, cu specificarea revenirii la subiect la reuniunea CM DH din martie 2017.

Counsil of Europe coe int web Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE) Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe Commissioner for Human Rights mfa.md